Un client a castigat recent, printr-o decizie definitiva si irevocabila, un proces impotriva Raiffeisen Bank, care a avut ca obiect executarea silita intr-un contract de credit, ne-a precizat avocatul Ioana Balc, care l-a reprezentant pe client. Potrivit acesteia, banca i-a returnat banii popriti clientului, insa nu si dobanzile si chetuielile de judecata.
Intr-un caz recent, derulat la Alba Iulia, un client al Raiffeisen Bank, garant al unui contract de credit de nevoi personale de 5.000 de euro, a castigat, definitiv si irevocabil, procesul intentat bancii din cauza faptului ca a fost executat silit, ne-a declarat avocatul Ioana Balc, care l-a reprezentat pe client.
„Debitoarea a platit o buna parte din credit, conform graficului de plati, apoi aceasta nu a mai continuat sa ramburseze creditul, iar banca a trecut la executarea silita a semnatarilor contractului, respectiv a garantului. S-a deschis un dosar executional pe numele debitorului si al garantului, banca incercand sa obtina bani de la cel mai solvabil dintre ei. De la debitoare nu a scos nimic, asa ca a executat garantul. Astfel, a fost infiintata poprirea pe salariul garantului pana la concurenta sumei de 7.704,41 euro, reprezentand credit si dobanzi, iar suma de 3.580, 30 lei, reprezentand cheltuieli de executare”, ne-a explicat avocatul.
In aceste conditii, garantul a introdus o contestatie la executare invocand mai multe nereguli privitoare la executarea silita inceputa impotriva sa, printre care faptul ca nu a primit somatia si s-a trezit cu conturile poprite, iar creanta se prescrisese. Banca insa s-a aparat invocand ca aceasta contestatie nu a fost facuta in termenul legal prevazut de lege, ca trebuia contestata executarea de la primirea somatiei, fapt ce a fost apreciat de catre Judecatoria Alba Iulia, ca fiind corect, in prima faza.
Totusi, contestatorul nu renuntat si a promovat recurs, considerand ca i se face o nedreptate, nefiindu-i comunicata nicio somatie, ci s-a trezit direct cu conturile poprite, a explicat avocatul. Astfel, in rejudecare, s-au invocat de catre aparatori, mai multe exceptii, printre care si exceptia perimarii executarii silite care a fost analizatã cu prioritate.
Mai exact, avocatul ne-a explicat ca perimarea executarii silite se refera la faptul ca banca a trimis o somatie garantului sa plateasca suma de bani, insa timp de sase luni nu a indeplinit niciun act de procedura in dosarul executional, nu a depus nicio cerere, pana cand i s-a pus poprire pe conturi garantului.
In cele din urma banca a pierdut procesul si a restuit banii popriti la primul termen de judecata, insa nu si dobanzile aferente sumelor si nici cheltuielile de judecata.
„Desi majoritatea dintre noi avem credite la banci, care trebuie rambursate conform unui grafic de plati, in cazul in care nu platim creditul, bancile trebuie sa respecte o anumita procedura de declarare a scadentei unei creante si ne poate executa silit doar cu respectarea rigorilor legii. Insa de multe ori, bancile fac abuzuri in relatia cu partea slaba din contract – consumatorul, care daca nu este bine informat sau aparat, poate fi prejudiciat de catre banca”, a declarat avocatul Ioana Balc.
Cum functioneaza poprirea?
Un specialist al Reff si Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania a declarat, intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro, ca poprirea reprezinta o forma a executarii silite indirecte prin care se valorifica sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului urmarit de catre o terta persoana, creditorul subrogandu-se in mod conditionat si provizoriu in drepturile acestuia din urma.
Potrivit sursei citate, poprirea implica trei participanti:
creditorul urmaritor, denumit si creditorul popritor – este creditorul din raportul principal de creanta, respectiv acea persoana care fie cere sa se indisponibilizeze o suma de bani, un titlu de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile in mana tertului poprit, fie cere executarea acestor valori in cadrul procedurii executionale. El poate fi orice persoana ce are legitimare procesuala activa, ceea ce rezulta implicit, in materie de poprire executorie, din existenta unui titlu executoriu, astfel cum acesta este stabilit prin lege.
debitorul urmarit in cadrul procedurii popririi, denumit si debitorul poprit – trebuie sa intruneasca in persoana sa atat calitatea de debitor al creditorului propritor, cat si calitatea de creditor al tertului poprit.
un tert, debitor al debitorului poprit, denumit tert poprit – este o persoana juridica sau fizica straina de raportul obligational initial, stabilit intre creditorul urmaritor si debitorul poprit, care este la randul sau debitor fata de debitorul poprit. Calitatea sa procesuala este determinata de existenta a unui raport obligational intre debitorul urmarit si tertul poprit. Cel mai des, acest raport isi va avea izvorul intr-un raport juridic de munca.
Obiectul popririi este constituit din sumele de bani pe care tertul poprit le datoreaza debitorului urmarit, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile (cum sunt de exemplu drepturile de proprietate intelectuala sau drepturile de proprietate industriala) datorate de tertul poprit debitorului poprit, a adaugat aceeasi sursa. Poprirea se poate dispune chiar si atunci cand nu exista disponibil in contul tertului poprit.
In plus, specialistul Reff si Asociatii a adaugat la acea data ca atunci cand se popresc veniturile salariale, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net, scopul acestei masuri fiind de a proteja debitorul si de a nu-l lipsi de mijloacele necesare traiului.
De asemenea, salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, respectiv pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
In situatia in care exista mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_36526/Un-client-a-castigat-irevocabil-un-litigiu-in-care-era-executat-silit-de-Raiffeisen-Bank.html