Avocat Cluj - Lancranjan, Prodan si Asociatii
Societate Civila de Avocati Cluj-Napoca

Credite franci elvetieni 2007-2008

Lăncrănjan, Prodan si Asociatii - SCA

Afla ce poti face sa te aperi! Situatia creditelor luate in perioada 2007-2008 in franci elvetieni, o moneda cat se poate de “exotica”, nu este deloc roza pentru 75.412 romani, persoane fizice, conform datelor furnizate de Darius Valcov, ministrul Finantelor.

A cui este vina? Parerile sunt impartite, evident, formandu-se doua tabere, tabara bancilor, sustinuta puternic de mama-BNR si tabara imprumutatilor, sustinuta de avocati (bineinteles nu cei ai bancilor), aparatori ai drepturilor cetatenilor, precum si de institutia statului-Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Mai sunt si cativa neutri, aceia sunt judecatorii, care incet, incet, inclina balanta in favoarea unei parti aparent mai putin puternice decat armata de banci condusa de BNR…consumatorul!

Lupta e crunta. Vina bancilor e ca nu au respectat obligatia de informare a fiecarui imprumutat in parte asupra nesigurantei contractarii creditului intr-o moneda straina si pe cealalta parte, a omului ca a semnat “ca primarul”. Dar acum e prea tarziu de regrete…

Ce e de facut? In primul rand, in contextul actual, in lipsa implementarii unor solutii legislative privind atingerea unui echilibru intre drepturile si obligatiile partilor semnatare ale unui contract in CHF, avem urmatoarele solutii: actionarea in judecata a bancii imprumutatoare sau negocierea amiabila a unei solutii cu aceasta. Pare incantator…insa, singurul inconvenient ar fi ca bancile nu prea sunt dispuse sa stea la negocieri, aflandu-se intr-o pozitie favorabila. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a dat un comunicat de presa in 5 februarie 2015 in care arata ca “a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in contextul legislatiei in vigoare. insa, aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuala, cu o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori.” Evident ca se refera la acei consumatori care le-au cerut ajutorul, dar nici aceia nu au un raspuns inca.

Deci, concluzia ar fi ca fiecare trebuie sa gaseasca o solutie punctuala pentru problema sa, fiecare contract de credit avand particularitatile sale, desi seamana toate intre ele, ca, deh! sunt contracte de adeziune. Cine poate gasi o solutie daca nu instanta de judecata? Un judecator impartial poate decide care va fi soarta contractului de credit in CHF si sa dispuna inghetarea cursului valutar al francului de la momentul semnarii contractului de credit. Asta inseamna ca singurul, dar singurul care poate opri timpul in loc e JUDECaTORUL. Pentru creditele luate in 2007, cand francul era la un curs istoric de 1,9 lei, un judecator ar putea dispune inghetarea cursului la 1,9 lei si denominarea platilor in lei si pe viitor in contract.

In tara exista precedente puternice de inghetare a cursului la momentul acordarii creditului, una dintre hotarari fiind pronuntata de Tribunalul Galati, apoi Buzau si mai nou, Ilfov, care e singura care nu e definitiva inca.

Astfel, solutii sunt, insa acestea implica timp si bani. imprumutatul trebuie sa se inarmeze cu o rabdare de fier, caci procesele dureaza 2-3 ani din cauza aglomerarii instantelor. La Cluj-Napoca, sunt instante care suspenda judecata in cauze care au ca obiect clauze abuzive, pentru a intreba Curtea de Justitie a Uniunii Europeane daca pot interveni intr-un contract de credit pentru a modifica un element esential al contractului-pretul. Evident ca se modifica pretul contractului daca nu mai platesti cat e acum francul, ci cat era in 2007, 2008…

Cert e ca instantele sunt cat se poate de impartiale si vor sa stabileasca echilibrul intre prestatiile partilor. inca nu exista precedent pe inghetarea cursului la Cluj-Napoca, insa instantele sunt receptive la jurisprudenta deja creata cu hotararile din tara, asa ca ne punem sperante mari in solutiile ce le vor gasi judecatorii.

sursa:

autor: Autor: Ioana Lăncrănjan(Bâlc) pt CLUJUST.ro