Avocat Cluj - Lancranjan, Prodan si Asociatii
Societate Civila de Avocati Cluj-Napoca

Cum sa ceri dobanda de la banca

Lăncrănjan, Prodan si Asociatii - SCA

Victorie rasunatoare impotriva Raiffeisen Bank. Cum sa ceri dobanda de la banca?!

Banca urmeaza sa fie executata silit daca nu ramburseaza cheltuielile pe care le-a facut clientul care a castigat un proces impotriva sa, care consta inclusiv in dobanda legala dupa suma poprita ilegal

Intr-un caz recent, derulat la Alba Iulia, un client al Raiffeisen Bank, garant al unui contract de credit de nevoi personale de 5.000 de euro, a castigat, definitiv si irevocabil, procesul intentat bancii din cauza faptului ca a fost executat silit, ne-a declarat avocatul Ioana Balc,care l-a reprezentat pe client.
„Debitoarea a platit o buna parte din credit, conform graficului de plati, apoi aceasta nu a mai continuat sa ramburseze creditul, iar banca a trecut la executarea silita a semnatarilor contractului, respectiv a garantului. S-a deschis un dosar executional pe numele debitorului si al garantului, banca incercand sa obtina bani de la cel mai solvabil dintre ei. De la debitoare nu a scos nimic, asa ca a executat garantul. Astfel, a fost infiintata poprirea pe salariul garantului pana la concurenta sumei de 7.704,41 euro, reprezentand credit si dobanzi, iar suma de 3.580, 30 lei, reprezentand cheltuieli de executare”, ne-a explicat avocatul.
In aceste conditii, garantul a introdus o contestatie la executare invocand mai multe nereguli privitoare la executarea silita inceputa impotriva sa, printre care faptul ca nu a primit somatia si s-a trezit cu conturile poprite, iar creanta se prescrisese. Banca insa s-a aparat invocand ca aceasta contestatie nu a fost facuta in termenul legal prevazut de lege, ca trebuia contestata executarea de la primirea somatiei, fapt ce a fost apreciat de catre Judecatoria Alba Iulia, ca fiind corect, in prima faza.
Totusi, contestatorul nu renuntat si a promovat recurs, considerand ca i se face o nedreptate, nefiindu-i comunicata nicio somatie, ci s-a trezit direct cu conturile poprite, a explicat avocatul. Astfel, in rejudecare, s-au invocat de catre aparatori, mai multe exceptii, printre care si exceptia perimarii executarii silite care a fost analizatã cu prioritate.
Mai exact, avocatul ne-a explicat ca perimarea executarii silite se refera la faptul ca banca a trimis o somatie garantului sa plateasca suma de bani, insa timp de sase luni nu a indeplinit niciun act de procedura in dosarul executional, nu a depus nicio cerere, pana cand i s-a pus poprire pe conturi garantului.
„Desi majoritatea dintre noi avem credite la banci, care trebuie rambursate conform unui grafic de plati, in cazul in care nu platim creditul, bancile trebuie sa respecte o anumita procedura de declarare a scadentei unei creante si ne poate executa silit doar cu respectarea rigorilor legii. Insa de multe ori, bancile fac abuzuri in relatia cu partea slaba din contract – consumatorul, care daca nu este bine informat sau aparat, poate fi prejudiciat de catre banca”, a declarat avocatul Ioana Balc.(Lancranjan)

In cele din urma banca a pierdut procesul si a restuit banii popriti la primul termen de judecata, insa nu si dobanzile aferente sumelor si nici cheltuielile de judecata.
Avocata Ioana Balc(Lancranjan) nu a lasat lucrurile asa, ci a cerut Instantei acordarea de dobanzi dupa sumele poprite ilegal de banca, de la momentul introducerii contestatiei, pana la finalizarea procesului si evident pana la rambursarea sumelor. Toate cheltuielile inaintate de client au fost recuperate, inclusiv sumele poprite ilegal si dobanda dupa acestea.
De aici tragem o concluzie…Si clientul poate cere DOBANZI bancii sis a isi recupereze banii investiti in promovarea unui astfel de proces!
„Banca urmeaza sa achite clientului dobanzi dupa suma poprita ilegal si cheltuielile de judecata.Aceste sume inca nu au intrat in contul clientului, insa daca banca nu binevoieste a le achita cat mai curand, procedam la executarea silita a acesteia. Ironia sortii…o banca executa clientul, ca mai apoi clientul sa ajunga sa execute banca…”, a declarat avocatul Ioana Bâlc.