Avocat Cluj - Lancranjan, Prodan si Asociatii
Societate Civila de Avocati Cluj-Napoca

Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune la infiintarea societatii, in 2023

Lăncrănjan, Prodan si Asociatii - SCA Cluj-Napoca

Prin Ordinul ANAF 2.509/2022 au fost stabilite, in 20 ianuarie 2023, modelul si instructiunile cererii de inregistrare fiscala, care este, de fapt, o anexa la cererea de inregistrare in Registrul Comertului.

Din moment ce firmele noi cer inregistrarea fiscala odata cu solicitarea inmatricularii la ONRC, reprezentantii ANAF au introdus in cererea de inregistrare fiscala si posibilitatea de a face inregistrarea de TVA, acolo unde este cazul. Asta inseamna ca, de la data amintita 20.01.2023, formularul 098 a devenit inutil – acesta se depunea pana acum la ANAF in ziua in care se solicita inmatricularea la ONRC (numai cine estima depasirea plafonului de scutire de TVA sau cine opta pentru aplicarea TVA).

„In vederea simplificarii procesului declarativ, prin reducerea numarului de formulare necesar a fi depuse de catre contribuabili pentru inregistrarea in scopuri de TVA, rubricile din formularul 098 privind inregistrarea in scopuri de TVA au fost inserate in formularul «Cerere de inregistrare fiscala» (…). In aceste conditii, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA inca de la inmatricularea in Registrul Comertului vor completa rubricile corespunzatoare chiar in cererea de inregistrare fiscala, care constituie anexa la cererea de inregistrare in Registrul Comertului. Prin urmare, este necesara abrogarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului 098 (…)”, este lamurit in referatul de aprobare al unui proiect de ordin, publicat de ANAF va abroga declaratia respectiva.

Cand se depunea formularul 098, respectiv cand se bifeaza, mai nou, inregistrarea de TVA prin formularul de inmatriculare la Registrul Comertului?

Conform articolului 316 din Codul fiscal, obtinerea codului de TVA inainte de realizarea de operatiuni economice se face in urmatoarele cazuri:

  • daca firma declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 300.000 de lei;
  • daca firma declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire de 300.000 de lei, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA.

Asa cum prevede noua Lege a ONRC (nr. 265/2022), care se aplica din 26 noiembrie 2022, pentru atribuirea codului unic de inregistrare, oficiile ONRC transmit la ANAF datele din cererea de inregistrare fiscala anexata la cererea de inregistrare in Registrul Comertului. In baza acelor date, Fiscul atribuie codul unic de inregistrare care se trece ulterior in certificatul de inregistrare emis societatilor nou-infiintate. Chestiunea legata de solicitarea codului de TVA odata cu inmatricularea nu este trecuta in Legea ONRC, ci aceasta masura a fost luata direct de ANAF prin ordin. Toate modificarile prezentate in articol vin in contextul schimbarii Legii ONRC.